”Ateria ilman viiniä on kuin kesä
ilman aurinkoa.
Ateria ilman viiniä on kuin yö ilman
naista.” - Ranskalaisen viinikampanjan iskulauseita
Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta.
Pöytään istuessa saa vaikutelman, että jakkara kököttää aivan
metsän siimeksessä. Ylös noustessa kohti alkupalapöytää alapuolella paljastuu kuitenkin kaupungin keskusta, sekä Jyväsjärvi.
Suuntaan tutkimaan pöydän antimia.
Tarjoilija kehui kalamurekkeita itse tehdyiksi. Pöydässä on
monenlaista apetta. Ilokseni huomaan keitettyjen perunoiden
puuttuvan. Sen sijaan tarjolla on paistia, murekkeita, huoliteltuja
salaatteja, sekä punajuurikeittoa. Pääruoan sai valita kolmesta
vaihtoehdosta ja jälkkäriksi oli katettu kahvipöytä pienellä
makealla. Koko lounaan hinta 13,50e.
Ravintola Vesilinna Jyväskylän harjun mäen
huipulla on heittelehtinyt tasollaan ja maineellaan viimeisten
vuosien aikana melko hurjasti. Keittiönovi on käynyt tiuhaan, kun
uutta päällikköä on haettu milloin mistäkin. Nyt linjaan on
kaivautunut Helmut Rauniaho tiiminsä kanssa.
Meidän osalta kiinnostus oli ennen
kaikkea viinissä. Vesilinnalla on omaa maahantuontia Saksan
Moselista S.A. Prümin talosta. Weingut S.A. Prüm (erotuksena
naapuristaan Johannes Prümista) sijaitsee upean vanhan
Bernkastel-Kuesin kylän kupeessa Keski-Moselissa vajaan parin tunnin
ajomatkan päässä Frankfurtin lentokentältä. Viinit on
hinnoiteltu sangen asiakasystävällisesti. Ravintolan pitkäaikainen
yrittäjä-osakas Pirjo Oksanen-Prüm vastaa nykyisin enemmän
tuotannosta ja markkinoinnista Saksassa miehensä Raimundin kanssa.
Päädymme vaimon kanssa pulloon keliin
sopivaa Prümin Wehlener Sonnenuhr (aurinkokello) -palstan
riesling kabinettia vuodelta 2008. Tarjoilija innostuu valinnasta ja
haluaa, sekä ennen kaikkea osaa, kertoa tuotteesta enemmänkin.
Aromi lasissa tuo välittömästi mieleen viime syksyn häämatkan
Moseliin. Hyvin hailakan keltaisesta nesteestä nousevat tutut kuivatut
aprikoosit, mesimarja, sekä kypsyneelle rieslingille
ominainen vasta leikattu vihreä puutarhaletku.
Aurinko lämmittää ikkunan läpi.
Tarjoilija utelee pitäisikö sälekaihtimia laskea ettei aurinko ota
silmiin. Ei todellakaan! Hieno viini lasissa ja upea keli ulkona
hiljentää fiilistelemään. Mieli matkaa pari kuukautta eteenpäin
aurinkoisiin kevätpäiviin.
Ensi siemauksella suu värjäytyy
oranssiksi aprikoosihillon ja appelsiininkuoren estereistä. Wehlener
Sonnenuhr-palstan gray slate-liuske maistuu viinissä vahvana
mineraalisuutena. 7.5% alkoholia ei pahemmin pyöri suussa, mutta
viini jättää miellyttävän pyöreän jälkimaun aina seuraavaan
siemaukseen saakka.
Pääruoaksi valitsimme molemmat kalaa.
Lohen esillepano on melko rustiikkinen, mutta elementtejä löytyy
riittävästi. Kokonaisuus on hiukan rasvainen. Paljon pelastaa ensi
silmäyksellä lautaselle kuulumaton paprikahöystö, joka tuo
riittävästi happoa pilkkomana lohen, kastikkeen ja lisäkkeen
rasvaisuutta.
Jälkiruokaa ei tarvita. Mielestäni
reilun kympin lounaaseen kuuluva kahvipöytä ja valikoima keksejä
on suomalaiseen makuun riittävä. Omaa viinihammasta jää kuitenkin
sen verran kolottamaan, että päätämme tilata vielä lasit toista omamaahantuonti risukkaa.
Listalta löytyy laseittain
Ürzig Würtzgarten -palstan Rieslingiä. Würtzgarten (yrttitarha)
sijaitsee joen mutkassa muutaman kilometrin pohjoisempana Wehlener
Sonnenuhrista etelään laskevilla, erittäin jyrkillä, rinteillä.
Palsta saa paljolti enemmän aurinkoa kuin talon muut palstat länttä
kohden laskevilla rinteillä. Auringon määrä muokkaa viinistä
tuhdimman. Maaperä on Würtzgartenissa red slate -liusketta,
mikä puolestaan antaa viiniin enemmän mausteisuutta.
Viini on väriltään kullankeltainen
ja taittuu valoa vasten hieman vihreään. Aromimaailmasta lasista
nousee päällimäisenä makeus vasta-avatun säilkepersikkatölkin
muodossa. Tuoksu on myös selvästi mausteisempi ja mineraalisuus
tuntuu paahteisempana. Maussa esiin tulee poltettu tai karamellisoitu
limenkuori. Paletissa tuntuu karvaus, mikä muistuttaa hieman
männynneulasia ja joitakin villiyrttejä, kuten siankärsämöä.
Viini kaipaa ehdottomasti enemmän ruokaa rinnalleen kuin kabinetti.
Luontoäiti antaa valomerkin, kun
aurinko siirtyy korkean männyn rungon taakse. Bussi kohti Helsinkiä
lähtee piakkoin. Lounaasta jäi suuhun hyvä maku. 13,50e on hyvä
hinta sapuskalle, mitä Vesilinna tarjosi. 35 euroa viinipullosta on
enemmän kuin sopuhinta ja henkilökunnan palvelualttius yllätti
positiivisesti. Ennen kaikkea mieleen jäi kuitenkin miljöö. Upeat
näkymät, varsinkin hyvällä säällä, ja toisaalta tuntuma
luonnonläheisyydestä tuli yllätyksenä Jyväskylässä
varttuneillekin. Miksi ei tätä mainosteta Vesilinnan sivuilla
enemmän? Ehkä se on heille itsestäänselvyys, mutta asiakkaan
näkökulmasta mahtava lisä kokonaisuuteen. Mielestäni Vesilinnan
yhtenä ongelmana on aina ollut vaikea luoksepääsy. Vaiva kuitenkin
palkitaan. Heitän tässä palloa ravintolan suuntaan, koska
varsinkin illallisasiakkaille, Vesilinna ei ole korkkarietäisyydellä
oikein mistään. Voisiko ravintola tarjota asiakkailleen
kuljetuspalvelua ylös Harjulle vaikka Asemakadun päästä ja lisätä
loppulaskuun kohtuullisen summan palvelusta?
P.S. Jos S.A. Prümin viineihin
haluaa tutustua Vesilinna ulkopuolella tarjoaa Alko valikoimassaan
yhtä Prümin Wehlener Sonnenuhr -palstan Spätlese Rieslingiä
sangen kohtuulliseen 24,90e pullohintaan.
Kiitos, anteeksi ja näkemiin!
Seuraavalla Alko-käynnillä voisi kokeilla tuota "post scriptum" -viiniä. Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaKiitos, tämä viritti kaikki aistit. Tuossa ravintolassa olen käynyt kerran vuosia sitten. Ehkäpä kun saan oman kelloni kesäaikaan niin löydän itseni sieltä uudelleen.
VastaaPoistaJa eikun vain - molemmat!
VastaaPoistaMainittakoot, että Spätlese on jonkin verran makeampi tapaus, mutta ei mikään tokaji tai portti kuitenkaan.